MENÜ

Blog

19 Adımda Fiber Lazer Kesim Makineni Nasıl Çalıştırırsın

 

Şekil 1: MVD iLaser Fiber Lazer Kesim Makinesi

 

En yüksek teknolojiyle donatılmış MVD Fiber Lazer Kesim Makinesini çalıştırırken diğer fiber lazer makinelerinde olduğu gibi izlenmesi gereken bazı süreçler vardır. Bu süreçlerin doğru ve eksiksiz yapılması makinenizin daha uzun ömürlü olmasını ve yıllar sonra bile ilk gün olduğu gibi mükemmel kesimler yapmasını sağlar. 

Bu makalemizde iLaser Fiber Lazer Kesim Makinemizin her çalıştırmada uygulanması gereken süreçleri adım adım inceleyeceğiz. 

 

Şekil 2: Güvenlik Etiketleri

 

1. Adım: Operatörler güvenli çalışma kurallarına uymalıdır ve gerekli şekillerde koruyucu kıyafet ve ekipmanları kullanmalıdır. 

2. Adım: Makinenin içerisinde yer alan kullanma kılavuzu dikkatli ve eksiksiz okunmalıdır. Kullanma kılavuzu ihtiyaç halinde tekrar okunabileceği için deforme olmayacak ve kolay ulaşılabilir bir yerde saklanmalıdır. 

3. Adım: Lazer kesim makinesi çalıştırılmadan önce Soğutucunun (Chiller) su seviyesi, hava filtresinin toz toplama haznesinin temizliği ve şalterlerin doğru konumda olup olmadığı dikkatlice kontrol edilir. 

4. Adım: Makinenin enerji ile bağlantısı yapıldıktan sonra ilk olarak elektrik panosunun şalteri açık konumuna getirilmelidir. 

5. Adım: Daha sonra sırasıyla Duman Emiş Filtresinin, Soğutucunun ve Rezonatörün şalterlerinin açılması gerekmektedir. 

 

Şekil 3: Duman Emiş Filtresi (Solda), Soğutucu (Ortada), Rezonatör (Sağda)

 

6. Adım: Soğutucu, Rezonatör veya Duman Emiş Filtresinde bir hata olup olmadığı kontrol edilir. 

7. Adım: Gaz konsoluna azot, oksijen ve kuru havanın geldiğini basınç sensörleri üzerinden kontrol edilir. Daha sonra makine üzerinden gaz testleri yapılır. 

 

Şekil 4: Gaz Vanaları

 

8. Adım: Körükler ve sacın üzerinde herhangi bir cisim olmadığı kontrol edilmelidir. 

 

Şekil 5: Körüklü Sistem

 

9. Adım: Makine çalıştırılır ve eksenler hareket ettirilir.

10. Adım: Makinenin alt koruma camı kontrol edilir, camda leke veya toz yok ise makine servis pozisyonuna getirilip lazer atışı yapılır ve merkezde herhangi bir bozukluk var ise merkez ayarı yapılır. 

 

Şekil 6: Alt Koruma Camı

 

11. Adım: Kesilecek sacın kalınlığına göre uygun parametre seçilmelidir. Seçilen parametreden kesilecek saca uygun nozul seçilerek nozul değişimi yapılır. 

Şekil 7: Konik Nozul

 

12. Adım: Lazer kafasını sacın üzerinde olacak şekilde kalibrasyon için hareket ettirilir. Her nozul değişikliğinden sonra kalibrasyon yapılması gerekmektedir. 

 

 

Şekil 8: Precitec ProCutter (Kesim Kafası)

 

13. Adım: Bu işlemler sırasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadıysa orjin noktaı ayarlanıp kesim yapılabilir. 

 

Şekil 9: Merkezleme işlemi

 

14. Adım: Makinenin zarar görmemesi için makinenin kapasitesi dışındaki kalınlıklar ve belirtilen saclardan farklı saclar kesinlikle kesilmeye çalışmamalıdır. 

 

Şekil 10: Kumpas

 

15. Adım: Makine, sac patlatma esnasında metal üzerinde kaynatma yaparsa makine durdurulup patlatma alanının temizlenmesi gerekmektedir. 

16. Adım: Kesilen parçalar sac yüzeyinden daha yüksekte duruyor ise kesim kafasının o parçaya çarpmaması için makine durdurulmalı ve o parçanın alınması veya düzeltilmesi gerekmektedir. 

17. Adım: Makine kapatılmak istendiğinde sırası ile Duman Emiş Filtresi, Rezonatör ve Soğutucu şalterlerinin kapatılmalıdır. 

 

Şekil 11: Rezonatör (Solda), Soğutucu (Ortada), Duman Emiş Filtresi (Sağda)

 

18. Adım: Kontrol panelinden çıkış yapılarak ekranın kapanması beklenir ve panonun şalteri indirilir ardından makinenin güç bağlantısı kesilir. 

19. Adım: Bu işlem ile birlikte makinenin arka kısmında bulunan talaş arabaları boşaltılır ve çalışma alanı temizlenir. 

 

Şekil 12: Konveyör (Solda), Talaş Arabası (Sağda)      

Görüntüleme Sayısı 1004

 
 

© 2020 MVD MAKİNA SANAYİ A.Ş. | Tüm Hakları Saklıdır.